fbpx

שיר במתנה עם אולפן הקלטות נייד

הקלטת שיר במתנה באולפן הקלטות נייד, איך זה עובד, מתי עובדים עליכם והאם זה מתאים לכם? מידע חשוב לכל מי שחושב להקליט שיר במתנה או כל הקלטה לא מקצועית אחרת.

חלק א'

החלטתם להקליט שיר במתנה לחבר, שיר לאירוע, שיר לבת מצווה, שיר לחתונה או שיר ליום הולדת 63 של אבא. לא משנה לאיזה מטרה לא מקצועית אתם רוצים להקליט שיר, אנחנו רוצים שתדעו קצת יותר על האופציות שלכם על מנת שתוכלו להכין אותו בצורה הכי טובה.
תחום ההקלטה יכול להראות מורכב לכל אדם שמגיע אליו בלי ידע קודם ולכן כתבנו את הפוסט הזה, כדי שיהיה לכם את הידע על מה אפשרי בעולם המתקדם של היום, מה לא אפשרי ומתי לצערנו, מנצלים את חוסר הידע כדי לעקוץ אתכם בעוד כמה מאות שקלים.

מה זה אולפן?

קודם כל, כדי שנוכל להתחיל לדבר על אולפן נייד, נצטרך לדבר קצת על אולפני הקלטות באופן כללי, נכנס קצת לפרטים אבל תשארו איתנו זה מעניין.

אולפן הוא מרחב שמאפשר, בעזרת טכנולוגיית הקלטה, ללכוד סאונד באיכות גבוהה, לשמור, לעבד ולערוך אותו בכל מיני דרכים שונות. (דה…)
אולפני הקלטה קיימים כבר הרבה זמן,  ומאז שהמציאו אותם ועד היום הם השתנו לחלוטין מספר פעמים אבל דבר אחד נשאר קבוע, האולפן הורכב בתוך חדר או מערכת של חדרים ושם הוא נשאר, למה? כי הציוד שמרכיב אותו עדין, מורכב וכבד, ממש כבד.

אולפן הקלטות מקצועי
אנחנו באמת צריכים את כל הציוד הזה?

כדי להבין למה הציוד עדין, מורכב וכבד בואו נדמיין שאנחנו צריכים להקליט מערכת תופים. מערכת תופים סטנדרטית מורכבת מ-4 תופים ו-3 מצילות, כלומר, כדי להקליט את כל המערכת בדרך המסורתית אנחנו נזדקק ל-4 מיקרופונים לתופים השונים, 3 מיקרופונים למצילות ועוד מיקרופון להקלטת החדר, סה"כ 8 מיקרופונים (יש שיקליטו עם הרבה יותר ויש שיקליטו עם פחות אבל זו השיטה המקובלת ביותר).

כדי להפעיל 8 מיקרופונים בצורה איכותית צריך הרבה ציוד וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על כמה רעש תופים עושים ואיך מתמודדים עם זה, איך דואגים לכך שהם ישמעו הכי טוב שאפשר לפני ההקלטה, איך מתמודדים עם "Bleed" (כשהתופים "זולגים" לתוך ההקלטה של הגיטרה למשל כשהם מקליטים באותו הזמן) ועוד עשרות תקלות שהובילו להיווצרות מדע שלם סביב הקלטה אולפנית. זה תחום מאד מעניין שלא נעסוק בו כרגע כי אנחנו לא רוצים להקליט תופים, אנחנו רוצים להקליט שיר לחבר שלנו שמתחתן עוד יומיים ועוד לא הכנו לו כלום כי אנחנו תמיד דוחים דברים לרגע האחרון ואז נלחצים, למה אנחנו תמיד עושים את זה??? אבל אנחנו סוטים מהנושא, בואו נמשיך.

מה הם הצרכים שלנו ולמה זה משנה?

כמו שראינו, הקלטת סאונד יכולה להיות עניין מורכב אבל היא לא חייבת להיות ככה. הכל תלוי בצרכים שלנו.

כמו באוכל כך בהקלטה – יש מגוון גדול של מסעדות, אם נרצה לשבת לארוחה של 5 מנות שף שמגיעות על מצע של עלי זהב כדאי שנלך למסעדת יוקרה אבל אם אנחנו רק רוצים קפה כדאי שנשב בבית קפה המקומי, נקבל את אותו הקפה (כנראה שאפילו יותר טוב) ונשלם עליו חצי מחיר.

בחזרה לענייננו – לאיזה מטרה אנחנו צריכים את להקליט? כדי להכנס לפלייליסט של גלגל"צ? כדי להכין דמו לפני הקלטה סופית? כדי להפתיע אדם קרוב עם שיר אישי? כדי לתעד ישיבה? לכל אחד מהצרכים הללו יש פתרון שונה לחלוטין. הקלטת דמו תהיה יותר פשוטה מהקלטת שיר לרדיו והקלטת שיר במתנה תהיה מאד שונה מהקלטת ישיבה. למה זה משנה לכם? כי ככל שהצורך יותר מורכב כך ההקלטה תהיה יותר יקרה. במקרה שלנו, הקלטה לא מקצועית, אנחנו לא זקוקים למשל, לכל הציוד שאולפני הקלטה מציעים למוזיקאי שבא להקליט אלבום, ציוד שהם משלמים עליו עשרות ומאות אלפי שקלים וכתוצאה מכך גם אתם תצטרכו לשלם עליו לא מעט.

אז מה אנחנו כן צריכים?

אם אנחנו לא צריכים את כל מה שלאולפן מקצועי יש להציע, מה אנחנו כן צריכים כדי להקליט שיר לחבר שלנו שמתחתן עוד יומיים?
זה הרבה יותר פשוט! אנחנו צריכים ארבעה דברים:

  • אנשים שישירו (דה…) כדי שיהיה מה להקליט
  • מיקרופון כדי שנוכל לקלוט את השירה שלנו
  • מכשיר שישמור את מה שנקליט (שם ארוך למחשב), כדי שנוכל לערוך את השיר ולהשמיע אותו אח"כ לאנשים אחרים
  • אוזניות כדי שנוכל לשמוע את הפלייבק בזמן שאנחנו שרים

הרבה יותר פשוט מלהקליט תופים לשיר שיושמע ברדיו.

אולפן ביתי
כל מה שאנחנו צריכים זה מיקרופון, אוזניות ומחשב שמואמים לעבודת סאונד.

מה זה לא אומר?

זה לא אומר שאנחנו יכולים להשתמש במיקרופון של הפלאפון, במחשב האישי ובאוזניות שקיבלנו במתנה בפעם האחרונה שקנינו בשופרסל ולצפות שתצא לנו הקלטה משביעת רצון ואוזניים.

מה זה כן אומר?

זה כן אומר שהקטנו דרמטית את כמות הציוד שאנחנו צריכים. זה אומר שעם הציוד הנכון והידע הנכון, אנחנו יכולים לקחת את המיקרופון, את המחשב ואת האוזניות מהאולפן, להכניס אותם לאוטו, לנסוע כמעט לאן שאנחנו רוצים, להרכיב שם את הציוד ולהקליט – נולד אולפן נייד חדש! זה נס…

לסיכום

  1. אולפני הקלטה מסורתיים בנויים כדי למלא צרכים מורכבים כמו הקלטה של מספר מוזיקאים במקביל, על מנת לספק את הצרכים הללו הם זקוקים להרבה ציוד שעולה הרבה כסף.
  2. כמו באוכל, כך בהקלטה – הצרכים שלנו משנים כשאנחנו רוצים להקליט ולכן לא תמיד נזדקק לכל הציוד שאולפן מציע.
  3. אולפנים ניידים מספקים פתרון פשוט לבעיה – הציוד המדוייק לצורכי ההקלטה ואי התלות במקום הפיזי מובילים להורדה משמעותית במחיר והתאמה שלו לעלות ההקלטה במציאות.

בחלק ב' נדבר על איך אולפן נייד עובד בפועל, באיזה ציוד משתמשים, איזה חדרים הכי מתאימים להקלטה ולמה זה מפחיד לעמוד מול מיקרופון, גם בתוך הבית שלך?